miercuri, 2 iunie 2010

Papagalii, pasarile care pot invata sa vorbeasca generalitati.

Despre papagali vorbitori se spun multe lucruri cum ar fi; ca pentru a putea vorbi un papagal trebuie dus la medicul veterinar si acesta trebuie sa ii faca o operatie la limba pentru ca acesta pasare, papagal sa poata vorbi, alti spun ca numai unele speci de papagali pot sa invete sa vorbeasca. Dar adevarul este ca ori ce papagal indiferent de specie si fara operati aberante poate invata sa vorbeasca catusi de putin daca aveti grija de el si ii oferiti educatia necesara, diferenta find facuta intradevar de fluenta in vorbire in functie de speciea de papagal pe care o alegeti sa o cresteti uni vorbind mai stalcit iar alti mai clar chiar perfect acestea find mai mult sau mai putin influentate si de varsta papagalului in momentul in care incepe sa ia lecti de vorbit.
Find mult mai usor de invatat un papagal tanar decat unul mai in varsta, dar si de sexul acestora infuenteaza aceasta deoarece prin felul lor de a fi masculi in arealul lor natural zilnic sunt intro competitie continua pentru cucerirea femelelor, prin dansuri care mai de care cantece iesite din comun si foarte melodioase astfel acestora le este mult mai usor de invatat, despre masculi se spune ca sunt mult mai usor de invatat decat femelele deoarece acestea nu sunt nevoite sa se afirme ca sa fie agatate de masculi ci din contra acestea isi aleg partenerul ( in majoritatea cazurilor ), cel mai ce deoarece acesta le poate oferi o siguranta sporita.
Dar in tradevar daca va doriti cu adevarat un papagal, o pasare pe care sa il/o puteti invata sa vorbeasaca este recomandat sa va luati de la inceput o speci cu potential ridicat, ex mierla indiana, stancuta, african gray. Dar acestia nu sunt eftini.., astfel cu multa dragoste si timp aceste lucruri se vor intampla, faptul ca aceste pasari, papagali sa invete tainele vorbiri diferenta dintre acestea si perusi, nimfe, cacadu... o face capacitatea acestor pasari de a isi flexa corzile vocale in vederea redari cu o acuratete precisa a anumitor sunete, cuvinte. Dar nici pasarile, papagali mai mici nu se lasa mai prejos si daca li se ofera timpul si atentia cuvenita si acestia vor imita cateva cuvinte ceva mai stalcit si totodate unele foarte usoare; este exact ca si cum am vrea sa taiem un copac foarte gros cu un fierastrau, da se poate dar foarte greu sau de loc deoarece acesta se poate rupe, toci. Dar daca folosim o drujba acesta in 2 minute va fi taiat fara ca sa i se toceasca sau sa se rupa lantul la prima taiere, cea ce nu se poate aplica si in cazul pasarilor ci numai incetul cu incetul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu